پرش به محتوا

آشنایی با کمپرسور اسکرو و عملکرد آن

کمپرسور اسکرو یا کمپرسور پیچی (screw)، از دو محور مارپیچ برای عمل فشرده‌سازی استفاده می‌کند. دندانه‌های این دو مارپیچ نر و ماده، طوری در لابه‌لای یکدیگر دوران می‌کنند که گاز از یک سمت وارد شده و در طول مسیر به دلیل کوچکتر شدن فضای دندانه‌ها فشرده و از سمت دیگر خارج می‌شود. فاصله بین دندانه‌ها باید کم باشد چرا که اگر این فاصله زیاد باشد باعث بروز نشتی می‌شود که در نهایت باعث کم شدن کارایی و عملکرد کمپرسور شده از طرف دیگر میزان حرارت افزایش می‌یابد. این کمپرسورها در طراحی بسته (هرمتیک)، نیمه‌بسته (سمی هرمتیک) و باز تولید می‌شوند و در سردخانه ها و تهویه مطبوع کاربرد زیادی دارند. میزان نسبت تراکمی به طول روتر و زاویه حلزونی در کمپرسور بستگی دارد.

کمپرسور اسکرو برودتی اولین بار در سال 1878 توسط شرکت SRM طراحی و تولید شد. کمپرسور طراحی شده توسط این شرکت از نوع خشک و دارای دنده زمان‌بندی‌کننده بوده تا باعث چرخش دنده‌ها در زمان یکسان شود. آرایش دنده‌های مارپیچی به صورت 3 برجستگی بوده و در فشار حدود 20-30 پاسکال در تخلیه کار می‌کرد. این طرح باعث ایجاد فضای فشرده‌سازی در کمپرسور شد که سر و صدا را افزایش و راندمان را کاهش می‌داد. به همین جهت واحد تحقیق و توسعه شرکت SRM به منظور رفع این مشکل تغییراتی را در طرح اولیه ایجاد کردند. مارپیچ نری با گوشواره یا Lobe و مارپیچ مادگی با 6 محفظه مقعر ساخته، فضای فشرده‌سازی حذف و زاویه پیچش حلزونی نیز زیاد شد. این تغییرات در نهایت نسبت تراکم و بازدهی کمپرسور را افزایش می‌داد.

کنترل ظرفیت در کمپرسور اسکرو توسط یک پیستون و یک اسلاید والو صورت می‌گیرد؛ که با به حرکت درآمدن پیستون و جلو و عقب رفتن اسلاید میزان ظرفیت کمپرسور تغییر می‌کند. اسلاید والو انرژی لازم خود را از یک پیستون دریافت می‌کند. حرکت پیستون توسط فشار روغن و نیروی فنر جهت بازگشت پیستون و فشار روغن پیستون خود توسط چهار شیر برقی که روی بدنه کمپرسور اسکرو نصب شده تامین می‌شود.

در سیستم‌های برودتی که در آنها از نوع کمپرسور اسکرو استفاده شده است، حتی‌الامکان باید جهت بالا بردن کارایی و کاهش ضریب خطای سیستم از شیرهای انبساط الکترونیکی استفاده شود.

توجه داشته باشید که روغن در کمپرسورهای اسکرو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و عدم استفاده از روغن استاندارد و توصیه شده توسط کمپانی موجب خسارات شدیدی به کمپرسور می‌شود. روغن کمپرسور اسکرو با توجه به نوع سیال مبرد و همچنین جایگاه روغن در کمپرسور متفاوت می‌باشد. جایگاه روغن در کمپرسور در دو قسمت مکش و تخلیه می‌باشد. عموما روغن در کمپرسورهای اسکرو در قسمت تخلیه می‌باشد. به همین دلیل روغن باید ویسکوزیته یا گران روی مناسبی داشته باشد، و استاندارد توصیه شده توسط کمپانی تولید را داشته باشد. اطلاعات روغن مورد تایید کمپانی را می‌توانید در مدارک کمپرسور بیابید.

fa_IRPersian
محصولات